WE GIVE YOU THE BLOCKS TO BUILD YOUR BODY

Go to account settings
12 Nov 2021

Wanneer en waarom Cafeïne

Wanneer en waarom Cafeïne

Cafeïne

Cafeïne consumptie is zo alom vertegenwoordigd in onze samenleving als koffie en in bepaalde energiedranken, maar in het speciaal bij fanatieke (wedstrijd)sporters. Hoewel via de voeding meestal door koffie verkregen, komt het ingrediënt veelvoudig voor in de supplementen industrie waar het gebruikt wordt in pre workout formules, maar ook in losse vorm in tabletten of capsules. Het is dan ook terecht één van het meest beschikbare prestatie bevorderende supplement welke in de fitness,- en bodybuildingindustrie te verkrijgen is. Hieronder een aantal van de voordelige effecten;

  • Algehele verbeterde prestatie
  • Verbeterde concentratie en stemming
  • Verhogen kracht
  • Verbeterd uithoudingsvermogen
  • Verminderde perceptie van vermoeidheid

Het probleem van cafeïne is echter dat we er allemaal verschillend op reageren. Sommige mensen zijn erg gevoelig voor de effecten, waardoor het voor hen een aantal ongewenste effecten veroorzaakt zoals kriebels, een opgejaagd gevoel op zelfs angstaanvallen. Om deze reden is het verstandig om in te gaan schatten hoe gevoelig je bent voor cafeïne en je af te vragen of het (extra) gebruik er van wel überhaupt een goed idee is. Een ander potentieel nadeel van cafeïne zou mogelijk zijn dat het de effectiviteit van creatine supplementatie tegen zou kunnen gaan.  Onderzoekers zijn er echter niet zeker van hoe zich dit manifesteert en er zijn echter enkele studies die de interactie tussen beide stoffen registreerden. Het is dus te kort door de bocht om te zeggen dat beide ingrediënten niet samen gaan.

Dosering en inname

Nogmaals iedereen reageert verschillend op de hoeveelheid en de effecten van cafeïne. Sommige mensen nemen 75 mg. en merken al een groot verschil, waarbij anderen tot wel 500 mg. kunnen consumeren en nog steeds een middagdutje kunnen nemen. De variaties tussen individuen maakt het daarom moeilijk om een exacte doses te adviseren. De meeste studies demonstreren prestatie bevorderende voordelen bij in inname van de 3 en 6 mg. per kilogram lichaamsgewicht, waarbij wel aangetoond is dat bij de hogere doseringen er meer toename van kracht gemeten is. Om cafeïne tolerantie te voorkomen is het verstandig  om regelmatig wekelijkse cafeïne pauzes in te lassen om je tolerantie te ‘resetten’. Bewaar dus de ‘hardcore’ doseringen voor wanneer je ze het hardst nodig hebt, bijvoorbeeld aan het einde van periode in een calorisch tekort (dieet) waarbij je mogelijk laag in energie zit en hoog in trainingsvolume. Het is ook aan te bevelen om in periodes van ‘diet breaks’, waarbij de kcal. inname op onderhoud zit of waar naar toe wordt gewerkt, cafeïne pauzes te nemen aangezien het lichaam dan meer energie tot zijn beschikking zal hebben. Alsmede is deze tactiek aan te raden wanneer het trainingsvolume lager is, zoals bijvoorbeeld bij een hersteltraining of een blessure. Dit soort pauzes, ongeacht de reden, stellen je in de mogelijkheid om cafeïne efficiënter te gebruiken en voorkomen mogelijk meer bijwerkingen. welke vaak toenemen bij het gebruik van telkens hogere doseringen. Cafeïne absorptie en distributie gaat vrij snel, waarbij 99% na 45 minuten in het weefsel opgenomen wordt na het consumeren er van. De halfwaardetijd van cafeïne is 4 tot 6 uren en daarom een geweldig ingrediënt voor pre workout formules aangezien je het 1 uur voor je training kan innemen. Let er wel op dat als je ’s avonds laat traint dit natuurlijk niet echt aan te bevelen is.

Bronnen;

  • Fat Loss Forever Peter Baker & Layne Norton PH. D ISBN: 9781794510104
  1. Effects of caffeine intake on muscle strength and power: a systematic review and meta-analysis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5839013/
  2. Caffeine tolerance and choice in humans https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1410146/
  3. Creatine and Caffeine: Considerations for Concurrent Supplementation https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26219105/
  4. Caffeine and Cognitive Functions in Sports: A Systematic Review and Meta-Analysis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8000732/

 

 

Recente artikelen

  1. Is extra Vitamine C nodig?

    Is extra Vitamine C nodig?

  2. De effecten van Creatine (Monohydraat)

    De effecten van Creatine (Monohydraat)

  3. Wat is Proteïne

    Wat is Proteïne

  4. Waarom vitamine D3

    Waarom vitamine D3

Blijf op de hoogte

Geen zorgen, we zullen geen spam versturen

Jouw winkelwagen — 0

Jouw winkelwagen is momenteel leeg

Inloggen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »