Voeding

Wellicht heb je de uitspraak weleens gehoord:  ‘je bent wat je eet’.  Wij zijn niet alleen van mening dat dit figuurlijk gesproken zo is, maar de wetenschap heeft dit ook al ruimschoots aangetoond. Helaas leven we echter in een wereld waar de oplossing eerder wordt gezocht vanuit een farmaceutische en medische benadering, dan de voeding eens flink onder de loep te nemen. Een duidelijk voorbeeld is hiervan misschien wel diabetes type II, waarvan het gebruik van het jarenlang nemen van enkelvoudige suikers waarschijnlijk de grootste oorzaak is. Anderzijds zijn telkens meer mensen wereldwijd zich bewuster van de effecten van voeding. Elke cel in je lichaam is opgebouwd uit mineralen, proteïnen, vocht en ga zo maar door, niet te vergeten de neurotransmitters en al die verschillende hormonen en geweldige functionerende systemen en organen die samenwerken om jouw lichaam te onderhouden, repareren en regenereren. Het menselijke lichaam met haar brein is wellicht het meest dynamische systeem waarvan wij weten dat het op deze aardbodem leeft. Het grote verschil waarin mensen zich onderscheiden ten opzichte van dieren, is ons brein en het sterke bewustzijn en leervermogen dat wij hebben, waar helaas niet iedereen gebruik van maakt als het dit onderwerp betreft. Zonder al te filosofisch te worden, beperken wij ons hier tot de voeding.  Een extreem voorbeeld waarbij de invloed van voeding wel heel duidelijk is, denk ik, een drugsverslaafde. Wanneer iemand drugs gebruikt, bijvoorbeeld amfetamine,  remt dit de eetlust, jaagt dit zijn stofwisseling flink omhoog en is de gebruiker vaak overactief en slaapt weinig.  Wij hoeven dan denk ik ook niet uit te leggen wat de gevolgen hiervan zijn bij verslaafden op hun lichaam. Laat de invloed van goede, maar ook slechte voeding op jouw gezondheid en op jouw resultaten, geen discussie meer zijn. Gebruik geen excuses meer om niet gezond te eten of een maaltijd te missen, laat jij jouw voeding zo goed mogelijk op orde hebben. In de eerste plaats ten goede van je gezondheid, zodat je zo lang mogelijk van je leven en je dierbaren kan genieten. Ten tweede: je voeding mag geen obstakel meer zijn in het neerzetten van jouw specifieke sportprestaties.  Doe er dus alles aan om jouw voeding zo optimaal mogelijk te maken. Probeer, ondervind het, leer, pas aan, faal, probeer weer en leer weer. Zelfeducatie zal jouw kennis over voeding verrijken, en daarmee ook anderen om jou heen positief beïnvloeden.

Wij van Body Blocks zullen je in dit item zo goed en zo volledig mogelijk de basisbeginselen over jou kennis over voeding proberen mee te geven. Integriteit en transparantie staan bij ons dan ook op de voorgrond. Wij zijn geen doktoren en we gaan hier niet zo diep in op de materie tot op cellulair en bio-synthetisch niveau. Onze enige doel is dat jij meer gaat nadenken en jij je bewuster wordt over voeding en waar het voor nodig is, zodat je zelf verder op zoek gaat naar de juiste verhoudingen en consistentie om jouw doelen hierin te realiseren.

Voedingssuppletie

Door de enorme voedingssupplementen-industrie en de geweldige, soms verbluffende, marketingtechnieken die hierachter zitten, zien vele sporters door de bomen het bos niet meer. Alle voedingssupplementen die op onze site gekocht kunnen worden, worden in landen als Zweden en Canada gemaakt of verkocht, waar de certificeringen zeer hoog liggen, en er dus exact in het potje moet zitten wat ook op het label staat. Voedingssupplementen kunnen zeker een positieve bijdrage leveren in het behalen van de sportprestatie, immers, wanneer van goede kwaliteit, is het supplement hiervoor speciaal samengesteld. Maar geef altijd de voorkeur aan echte voeding! De regerend mr. Olympia heeft niet gewonnen door 3 whey-shakes te nemen op een dag, maar doordat hij consistent elke dag weer, afhankelijk van de fase waar hij in zit, 6-10 maaltijden ‘echte’ voeding neemt per dag. Hoewel helaas in (massaproductie) groenten en andere voedingswaren stoffen te vinden zijn die we eigenlijk liever niet binnenkrijgen, en de vitamines niet meer in dezelfde mate hierin zitten als vroeger, heb je ook hierin keuze om uit te zoeken hoe je dit kan vermijden.

Echte, gezonde, natuurlijke voeding is nog steeds de beste keuze!!

Wij van Body-Blocks willen jou graag duidelijk en zo goed mogelijk als wij kunnen informeren over de basis van voeding. Op de hierop volgende pagina’s zullen wij aandacht besteden aan de macro- en micronutriënten, maar ook de functie van voedingssupplementen van A tot Z.